банери
банери

Водич за одржување и сервис за рачни машини за ласерско заварување

За почетниците, кога првпат ќе стапат во контакт со рачни машини за ласерско заварување, тие може да се фокусираат само на неговите функции за користење, но лесно ја превидуваат важноста на одржувањето и сервисирањето. Исто како кога купуваме нов автомобил, доколку не се одржува навреме, неговите перформанси и животниот век значително ќе се намалат. Истото важи и за рачните машини за ласерско заварување. Доброто одржување и сервисирање не само што може да го продолжи неговиот работен век, туку и да обезбеди стабилен квалитет на заварувањето, да ја намали појавата на дефекти и да ја подобри ефикасноста на работата.

I. Алатки и материјали потребни за одржување и сервис

Пред да извршиме одржување и сервисирање на рачни машини за ласерско заварување, треба да подготвиме некои потребни алатки и материјали. Вообичаените алатки вклучуваат четки за чистење, крпи без прашина, шрафцигери, клучеви итн., а материјалите вклучуваат специјални лубриканти, средства за чистење, заштитни очила итн. Овие алатки и материјали може да се купат во продавници за хардвер, продавници за индустриски материјали или онлајн трговски центри. Цените варираат во зависност од брендот и квалитетот. Општо земено, неколку стотици јуани можат да подготват сè.

II. Дневни чекори за одржување
1. Исчистете го телото
Исто како што треба да го миеме лицето за да бидеме чисти секој ден, така и рачните машини за ласерско заварување имаат потреба од редовно чистење. Користете крпа без прашина за нежно да ја избришете правот и остатоците на површината на телото на машината. Внимавајте да не користите влажна крпа за да не навлезе вода во машината и да предизвика оштетување.
Случај: почетник корисник го избриша директно со влажна крпа за време на чистењето, предизвикувајќи вода да влезе во машината и резултираше со дефект. Затоа, не заборавајте да користите сува крпа без прашина!
2.Одржување на системот за ладење
Системот за ладење е клучот за обезбедување на нормално функционирање на машината. Редовно проверувајте го нивото на течноста и квалитетот на течноста за ладење. Ако нивото на течноста е премногу ниско, додадете го навреме. Ако течноста за ладење се влоши, заменете ја навреме.
Вообичаени грешки за почетници: некои корисници не ја проверуваат течноста за ладење долго време, што предизвикува прегревање на машината и влијае на ефектот на заварување и работниот век.
III. Вештини за редовно одржување
1.Одржување на леќи
Леќата е важна компонента на машината за ласерско заварување. Редовно проверувајте дали објективот има дамки или гребнатини. Ако е така, користете специјално средство за чистење и крпа без прашина за нежно да ја избришете.
Потсетник: Кога ја бришете леќата, ракувајте со неа внимателно, исто како и со скапоцените скапоцени камења, за да избегнете оштетување.
2.Инспекција на електричен систем
Редовно проверувајте дали жиците се оштетени и дали приклучоците се лабави за да се обезбеди стабилна работа на електричниот систем.
IV. Вообичаени грешки и решенија
1. Ослабен ласерски интензитет
Тоа може да се должи на валкана леќа или дефект на ласерскиот генератор. Прво исчистете ја леќата. Ако проблемот продолжи, контактирајте со професионалци за да го поправат ласерскиот генератор.
2. Отстапување во заварувањето
Тоа може да се должи на поместување на оптичката патека или олабавување на тела. Повторно калибрирајте ја оптичката патека и затегнете го прицврстувачот за да го решите проблемот.
V. Резиме и мерки на претпазливост
1.

Како заклучок, одржувањето и сервисирањето на рачните машини за ласерско заварување не е тешка задача за почетници. Сè додека се совладаат правилните методи и вештини и се врши редовно одржување и сервисирање, машината може секогаш да одржува добра работна состојба. За време на процесот на одржување и сервисирање, мора да се внимава на безбедноста. Носете заштитни очила за да избегнете оштетување на очите предизвикано од ласерот. Во исто време, работете според упатството на машината и не расклопувајте ги внатрешните компоненти на машината по желба.
Се надеваме дека овој напис може да им помогне на корисниците подобро да ги одржуваат и сервисираат рачните машини за ласерско заварување и да ја направат вашата работа поефикасна и мазна!
焊接效果.webp
焊接效果.webp (1)

Време на објавување: 27.06.2024